ŠPEHAR
ORDINACIJA DENTALNE MEDICINE

Restaurativna stomatologija i endodoncija

Restaurativna stomatologija je grana dentalne medicine koja obuhvaća nadomještanje izgubljenih tvrdih zubnih struktura neprotetskom terapijom.

Do gubitka zubnog tkiva može doći zbog patoloških procesa u caklini ili dentinu (karijes) ili uslijed frakture zuba.

Suvremena restaurativna dentalna medicina temelji se na minimalno invazivnim postupcima kojima se uklanja samo najmanja potrebna količina pokvarenog zuba, te upotrebom estetskih materijala (kompoziti) osigurava prirodan izgled i funkcija zuba.

Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi terapijom patoloških procesa u zubnoj pulpi, koja zubu daje vitalnost opskrbljujući ga osjetnim živcima i krvnim žilama. Bakterijska infekcija dovodi do upalne reakcije zubne pulpe (živca), što često rezultira jakim bolovima. Jedan od najčešćih uzroka bakterijske infekcije pulpe je karijes, iako do upale pulpe može doći i na zdravom zubu, širenjem infekcije iz okolnih područja. Endodontska terapija najčešće podrazumijeva terapiju unutrašnjosti zuba i korijenskog kanala.

Liječenje zuba se sastoji od uklanjanja zubnog živca i temeljitog čišćnja korijenskog kanala. Nakon dezinfekcije kanala, radi se punjenje kanala trajnim ispunom kako bi se spriječilo buduće prodiranje bakterija u unutrašnjost korijena, ali i spriječilo širenje infekcije iz korijenskog kanala u okolnu kost. Na taj se način osigurava dugoviječnost zuba i njegovog korijena. Važno je napomenuti da ako liječenje korijenskog kanala nije provedeno pravilno, svaki daljnji postupak (ispuna, krunica) je beskoristan i neopravdan.